Kiss kinderen
Wetenschap
Het KISS-syndroom is een storing in de stand van de nekwervels. Deze storing kan ontstaan bij de geboorte (zie onder) en kan leiden tot veel nare gevolgen (zie onder). Veel wetenschappelijk onderzoekers zijn al jaren bezig om aan te tonen hoe belangrijk dit uiterst complexe en gevoelige gebied is bij b.v. het oprichten van ons hoofd, het handhaven van ons evenwicht, het bepalen van onze houding in de ruimte, kortom bij ons bewegen. Inmiddels is bekend dat in dit gebied de kapsels en banden van de gewrichtjes, alsook de spieren, uitgerust zijn met een zeer grote hoeveelheid sensoren die beweging registreren. Daardoor vindt een enorme hoeveelheid informatie zijn weg naar meerdere gebieden in ons brein, welke zich bezig houden met het aansturen van spieren, het handhaven van het evenwicht, het slikken en het zien. Een gefixeerde foutieve stand van één van de wervels in het gebied van de hoge nek veroorzaakt een abnormale rek op banden, kapsels, spieren en daardoor voor een niet correcte informatie. Ons brein kan daardoor ook niet voor een correcte aan-of bijsturing zorgen met problemen in het bewegen tot gevolg. Daarnaast veroorzaakt zo'n foutieve stand ook vaak pijn bij bewegen van de nek en/of hoofdpijn en mogelijk duizeligheid. De Duitse artsen Gutmann en Biedermann zijn de grondleggers van het met manuele therapie behandelen van zuigelingen met het KISS-syndroom. Inmiddels zijn duizenden zuigelingen en kinderen met succes behandeld.
Vroege kenmerken:
het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid het kind huilt veel en slaapt slecht het hele ruggetje is dikwijls scheef (scoliose) een sterke neiging tot overstrekken een asymmetrische heupontwikkeling asymmetrisch bewegen van armen en benen ontwikkeling van een schedel asymmetrie het heeft slikklachten en geeft gemakkelijk over bij aan- uitkleden is er vaak protesthuilen.
Late Kenmerken
Hieronder ziet u een overzicht van mogelijke kenmerken op latere leeftijd van het kind:
kind wil niet kruipen gaat vroeg staan, maar laat lopen grove en fijne motoriek ontwikkelen zich matig evenwichtsproblemen matige of slechte houding veel struikelen/vallen vertraagde spraakontwikkeling snel vermoeid snel ontstemd en woede aanvallen lijkt aan zeer weinig slaap genoeg te hebben wakker worden met hoofdpijn vaak hoofdpijn op school met slechte concentratie vergeet snel een opdracht onzeker onrustig veel aandacht nodig
Het KISS-syndroom is mogelijk bij:
tang-/vacuümverlosssing verkeerde ligging in de baarmoeder keizersnede twee-/meerlingen langdurige bevalling zeer snelle bevalling is op jonge leeftijd hard gevallen (op het hoofd) slecht slaapritme veel huilen, 'hoog huilen' overstrekte lighouding afgeplat achterhoofd scheef hoofdje met kale plek aan één kant scheef ruggetje matige zuig- en slik reflex gemakkelijk overgeven heup-ontwikkelingsstoornis één kant van het lichaam beweegt minder wil zeer vroeg gaan staan wordt niet graag geknuffeld slaat het kruipen over gaat laat lopen struikelt en valt vaak is erg druk en onrustig achterstand in spraakontwikkeling klaagt vaak over hoofdpijn kan zich slecht concentreren Meestal is er sprake van een combinatie van meerdere van de hierboven genoemde symptomen.
www.nieuwetijdskinderen.org