Dieetuitleg   


HOME ] Achtergrondinfo ] Angst ] Contact ] Dieet ] DSM IV criteria ] In memoriam ] Links ] Organon ] PlatoProtocol ] [ Dieetuitleg ] Antidepressiva ] nieuws.htm ]


Iets over eten:

Indien iemand langdurig bloot heeft gestaan aan spanning en stress, dan neemt de overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen toe. De voeding die hierna is beschreven, veroorzaakt de meeste problemen. Om nu het lichaam tijdens de herstelperiode rust te geven om de echte problemen op te lossen, moeten we deze voeding vermijden. De gevoeligheid voor problemen zal in de loop der tijd afnemen, maar nooit geheel verdwijnen. Men blijft meestal wel wat gevoelig.

Waarom zijn deze stoffen uitgesloten:

Aardappelen

Aardappelen zijn uitgesloten als voeding gedurende het dieet. Dit komt omdat aardappelen, uit de nachtschade familie, stoffen bevatten die veel van het lichaam vergen bij de vertering. Bovendien is aardappel een natuurproduct wat steeds een andere samenstelling heeft. Nieuwe aardappelen veroorzaken doorgaans meer problemen dan oude. Per merk en oogstperiode en land van herkomst kunnen de klachten verschillend zijn. Bovendien bevatten aardappelen veel koolhydraten. Dezen hebben een heftig effect op de bloedsuikerspiegel en ontregelen vaak de insuline-  en adrenalineproductie. Klachten hierbij zijn (niet compleet):

Alcohol

Alcohol is een product wat voortkomt uit de gisting van suikers. Alcohol moet door de lever worden afgebroken om het lichaam te kunnen verlaten. In dit proces worden stoffen gebruikt, zoals zink en vitaminen die noodzakelijk zijn voor uw herstelproces. Door het gebruik van alcohol wordt dit vertraagd. Bovendien, is er een effect van alcohol, dat leidt tot verhoging van Cortisol, wat op zijn beurt angst veroorzaakt. Zie hiervoor de pagina over angst

Cola en andere oppepdrankjes

Cola en andere pepdrankjes bevatten stoffen, zoals coffeÔne, suikers, kleurstoffen en koolzuur. Deze stoffen zorgen ervoor, dat de energie reserves van uw lichaam geheel worden uitgeput. Ze geven weliswaar het gevoel dat u meer energie krijgt, maar op een dag is deze op en belandt u in een burnout. Hieruit komt u niet gemakkelijk zelfstandig weer op een goed energiepeil. Herstel van burnout duurt doorgaans jaren, als u geen voedingskundige maatregelen treft.

Fast food (kant en klaar maaltijden, snacks)

Deze voedingsmiddelen bevatten een hele reeks stoffen die niet goed voor u zijn, maar slechts dienen om de voeding voor langere tijd te kunnen bewaren. Tevens lijkt deze voeding mooi vanwege de toegevoegde kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Ook de geur wordt ondersteund door chemische producten die door de EU zijn goedgekeurd, en onterecht de indruk wekken dat ze dus goed zijn. Bij de bereiding is vaak gebruik gemaakt van niet juiste, goedkope vetten, mechanische bereiding, straling van magnetrons, extreme verhitting en dergelijke. Deze bereidingsmethoden hebben er voor gezorgd, dat er weinig goede dingen meer in zitten, maar wel veel vetten en calorieŽn en andere stoffen die voor u regelrecht giftig zijn. Een uitgeput lichaam kan niet zoveel hebben.

Koffie

Koffie is een zeer grote stressfactor. Het lichaam reageert op koffie alsof het een suiker is. In eerste instantie verhoogt het niveau van insuline, om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Echter de suikerspiegel was helemaal niet gestegen. Het lichaam reageert dan door de productie van adrenaline, die op zijn beurt suikers vrijmaakt uit de lever (uw reserve). Wat rest is adrenaline, hetgeen uw stressniveau verhoogt. Koffie werkt vochtafdrijvend in het lichaam en een tekort aan vocht vermindert de hoeveelheid Tryptofaan in de hersenen. Deze stof is een voorloper van Serotonine die op zijn beurt zorgt voor een gevoel van welbevinden. Het zoutniveau van het lichaam neemt af. Indirect zorgt koffie dus voor een depressief gevoel. Tryptofaan en water zijn uiterst belangrijk voor het in balans houden van veel lichaamssystemen, koffie is een grote vijand.

De angst die voortkomt uit het serotoninetekort veroorzaakt ook andere problemen. Als de omgeving niet veilig aanvoelt, veroorzaakt het zenuwgestel een vecht- of vluchtgedrag. Angst en stress brengen ziekten voort. Angst, stress en ziekten brengen met zich mee, dat iemand zich terugtrekt uit het sociale leven.

Stress zorgt tevens voor een in de war raken van het maag- darmstelsel.

Resultaten van koffie kunnen zijn:

Melkproducten

Melkproducten worden gezien als de grote bron van Calcium (kalk) in het lichaam. Echter, uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt, dat de huidige fabrieksmelk een veelheid aan stoffen bevat die niet goed zijn voor de mens. De fabrieksmelk bevat o.a. Fosfor. Deze stof is toegevoegd, om de houdbaarheid van de melk te vergroten. Echter, om deze stof uit het lichaam af te voeren, is er Calcium nodig. Als er nu, door een onbalans in uw lichaam, te weinig opname van Calcium plaatsvindt, wordt er voor de verwijdering van Fosfor uit uw lichaam Calcium uit uw botten genomen. In plaats van verbetering van het calciumniveau, vindt er een verslechtering plaats. Een van de effecten van overgevoeligheid voor zuivel kan zijn, dat uw darmslijmvlies te weinig voedingsstoffen kan opnemen. Een tekort van met name B- vitaminen is het resultaat. Dit leidt op zijn beurt tot geheugenproblemen, energietekort, problemen in het zenuwgestel en dergelijke. Door te weinig Calcium, ontstaat automatisch ook een tekort aan Magnesium, wat bekend is van de goede effecten op het zenuwgestel.

Een tekort aan Calcium herkent u aan:

Situaties die zorgen voor verlaging van het Calciumniveau en dus ook het Magnesiumniveau:

Suikers

Suiker veroorzaakt in het geval van overgevoeligheid, een te hoog gehalte aan Adrenaline. (zie angst)

Zwarte thee

Zie koffie.

 


HOME ] Achtergrondinfo ] Angst ] Contact ] Dieet ] DSM IV criteria ] In memoriam ] Links ] Organon ] PlatoProtocol ] [ Dieetuitleg ] Antidepressiva ] nieuws.htm ]